Wat is acne?
De huid bevat ongeveer 15 talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken ontstaat er acne.
Acne is een huidaandoening van de talgklieren waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. De medische term is acne vulgaris. Acne wordt ook wel "jeugdpuistjes" genoemd. Dit is niet helemaal correct, omdat ook volwassenen er nog last van kunnen hebben. Acne kan zich op uiteenlopende wijzen voordoen. Bij de één blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd en wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook elders op het lichaam (de rug, schouders, de hals of de nek) voorkomen. Er kunnen zich ook pustels en infiltraten in de huid vormen die vrij pijnlijk en groot kunnen zijn.
Intake
Voorgaand aan de behandeling vindt een uitgebreid vrijblijvend intakegesprek plaats met onderzoek van uw huid. Na dit huidtherapeutische onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en in sommige gevallen wordt een dermatologisch advies aangevraagd. Het gebruik van producten die de acne moeten doen verminderen en de thuisadviezen die noodzakelijk zijn om de behandeling te ondersteunen zullen in het behandelplan worden opgenomen. Eventueel gebruik van medicijnen van de dermatoloog kan een zeer goede aanvulling zijn. In onze clinique kan er nauw worden samengewerkt tussen deze twee disciplines voor het streven naar een goed eindresultaat.
Dieptereiniging
Het accent van een acne behandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd met behulp van een dun, klein naaldje, die een opening maakt in de huid. Zo kunnen de mee-eters makkelijker uit de huid worden gehaald. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Daarnaast worden nog huidverzorgingadviezen gegeven. Nadat de acne verminderd of verholpen is, kunnen er soms wat littekentjes achterblijven of is er een grove huidstructuur te zien.
Aanvullende behandeling
De acne littekens, grove poriën, pigmentvlekjes, vette huid en verdikte hoornlaag kunnen in overleg aanvullend behandeld worden met de fractional CO2 laser, glycolzuur peeling en/of met een vorm van microdermabrasie (Oxygeneo).
Glycolzuur peeling
De alpha hydroxy zuur (AHA) verdunt de hoornlaag, waardoor talgfollikels minder snel zullen verstoppen en ontsteken. Tevens zorgt deze peeling ervoor dat acne littekens verminderen.
Oxygeneo/microdermabrasie
Evenals de peeling wordt door middel van kristallen de bovenste huidlaag, bestaande uit dode en oude huidcellen, verwijderd. Met deze methode kan de huid in tegenstelling tot de peeling goed plaatselijk en intensief behandeld worden. De speciale CapSugen kop van de Oxygeneo exfolieert de huid op milde wijze. Deze kop is voor eenmalig gebruik en kan daarom juist goed bij actieve acne worden ingezet.
Gefractioneerde CO2 laserbehandeling
Wanneer de acne rustig of verholpen is kunnen de littekens met intensieve laser behandeld worden. Bij de gefractioneerde CO2 laser wordt per behandeling een stukje (fractie) van de huid vervangen. In een paar behandelingen zal vrijwel de gehele huid vernieuwd worden. Dit heeft tot gevolg dat de huid een betere structuur en spanning krijgt. Deze behandeling is zeer geschikt voor een behandeling van acnelittekens, littekens, grove poriën, fijne rimpels en pigmentvlekken door zonbeschadigde huid.
Duur van de behandeling
Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling zal de behandelfrequentie hoog liggen en kan er bijvoorbeeld om de 1 of 2 weken behandeld worden. De behandeling neemt af naarmate de conditie van de huid verbeterd.
Onze tips en adviezen:
- Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne.
- Verwissel bijvoorbeeld met regelmaat uw kussensloop voor een schone ondergrond.
- Zelf krabbelen en uitknijpen van puistjes kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming met als gevolg dat de korstjes en vlekjes juist vaak meer opvallen dan de acne zelf.
- Stevig schoonmaken van de huid met heet water, zeep en veel alcohol droogt de huid uit waardoor er als huidreactie juist meer talg wordt aangemaakt.
- Gebruik acne producten op minerale basis die geschikt zijn voor uw huidtype en acne soort.
- Huidverzorging en make-up geeft de minste irritatie wanneer de producten geen parabenen en parfum bevatten en op minerale basis zijn.
- stress en/of vermoeidheid hebben invloed op acne.
Resultaat acne behandeling
- De acne wordt minder of verdwijnt;
- De huid lijkt rustiger;
- Talgproductie word gereduceerd;
- Acne littekens vervagen;
- Minder grove porien;
- Betere doorbloeding.
Voordelen van de behandeling
- Eenmalige behandeling of in kuurverband;
- Snel resultaat;
- Geschikt voor alle huidtype (ook donkere huid).
De behandeling helpt bij
- Acne;
- Acne littekens;
- Onzuivere huid.
Prijzen en vergoedingen
De vergoedingen voor huidtherapeutische behandelingen verschillen per zorgverzekeraar. Wanneer de behandeling medisch acne gerelateerd is kunt u mogelijk hiervoor met een aanvullende verzekering in aanmerking komen. Voor meer informatie hierover, verwijzen wij u naar het polis blad van uw zorgverzekeraar. De kosten dient eerst zelf te betalen, bij recht op vergoeding kunt u de rekening indienen bij uw verzekering.
De therapie wordt uitgevoerd door BIG-erkende huidtherapeuten. Lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en HBO- huidcoaches.
Voor deze huidverbeterende behandeling kunt u zowel een afspraak maken in Hengelo als in Amsterdam.