Soorten Vitamines

Vitamines en mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen die het lichaam niet of nauwelijks kan aanmaken. We halen vitamines en mineralen uit de voeding of via infusietherapie.

Het woord vitamine is een combinatie van het Latijnse vita (= leven) en amine (= stikstof-bevattende verbinding). Voor het goed functioneren van het lichaam zijn vitamines uitermate belangrijk. Denk aan de weerstand, de stofwisseling, het gezichtsvermogen en een gezonde huid. Ook helpen vitamines bij het behoud van een goede werking van het zenuwstelsel en hart en bloedvaten. Voor de aanmaak van bloed en het behoud van sterke botten is het lichaam eveneens op vitamines aangewezen.

vitamines

Soorten vitamines:

  • Vitamine A
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B5
  • Vitamine B6
  • Vitamine B8
  • Vitamine B11 / Foliumzuur
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Bèta-caroteen

 

Vitamine A (retinol)

Vitamine A (retinol), een vet-oplosbare vitamine, is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.
Ook heeft vitamine A een positieve invloed op de weerstand. Verder is vitamine A goed voor de slijmvliezen in de longen en de darm. Ook draagt vitamine A bij aan het behoud van het ijzergehalte in het bloed en speelt het een rol bij de celdifferentiatie.. Uit bètacaroteen kan het lichaam naar behoefte vitamine A produceren. Daarom wordt het ook wel provitamine A genoemd.

Vitamine B1(thiamine)

Vitamine B1 (thiamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.
Ook ondersteunt vitamine B1 het energieniveau en is het goed voor het geheugen, de concentratie en de gemoedstoestand.

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 (riboflavine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.
Verder is vitamine B2 belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen en het ijzergehalte in het

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 is goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestatie en de gemoedstoestand. Vitamine B3 helpt bij vermoeidheid en ondersteunt het energieniveau. Ook heeft deze vitamine een postieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Verder is vitamine B3 belangrijk voor de huid en de slijmvliezen. Niacine is een andere naam voor vitamine B3. Het lichaam kan voor een deel zelf vitamine B3 aanmaken.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 helpt bij de weerstand tegen stress. Het ondersteunt in spannende tijden, in stress-situaties en tijdens drukke werkzaamheden. Verder ondersteunt vitamine B5 het energieniveau en helpt bij vermoeidheid. Vitamine B5 is tenslotte belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, steroïdhormonen en sommige neurotranmitters.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 is belangrijk voor de regulering van de hormonale activiteit. Ook levert vitamine B6 een bijdrage aan de energievoorziening in de spieren tijdens sport en helpt het bij vermoeidheid. Verder is vitamine B6 goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestatie en de gemoedstoestand. Vitamine B6 heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en de weerstand: het is van belang voor de productie van afweercellen. Ook helpt vitamine B6 bij de aanmaak van rode bloedcellen. Tenslotte is vitamine B6 goed voor de eiwitstofwisseling en de glycogeenstofwisseling.

Vitamine B8 (Biotine)

Vitamine B8 is goed voor de haren: het houdt de haren sterk en glanzend en draagt bij aan de normale haargroei. Ook ondersteunt vitamine B8 de normale vetstofwisseling en is het nodig bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten. Verder speelt vitamine B8 een rol bij de slijmvliezen en het gezond houden van de huid. Vitamine B8 is ook goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestatie en gemoedstoestand. Vitamine B8 ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het zenuwstelsel. Biotine of vitamine H zijn andere namen voor vitamine B8.

Vitamine B11 / Foliumzuur

Vitamine B11 is goed voor de weerstand tegen stress en helpt bij vermoeidheid. Ook speelt het een rol bij de weerstand, het geheugen, de concentratie, het leervermogen, de gemoedstoestand en de normale celdeling en celvernieuwing. Vitamine B11 is belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden. Het ondersteunt de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Ook is het goed voor de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Zo helpt vitamine B11 bij de vorming van de placenta. Verder speelt vitamine B11 een belangrijke rol bij de opbouw van aminozuren en bij de bloedvorming. Zo is vitamine B11 goed voor de vorming van rode en witte bloedcellen.

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid. Ook ondersteunt vitamine B12 het proces van celvernieuwing en het zenuwstelsel. Zo speelt het een belangrijke rol in de opbouw van zenuwcellen en bij de vorming van rode bloedcellen. Verder is vitamine B12 goed voor de weerstand, het geheugen, de concentratie, het leervermogen en de gemoedsrust. Tekort kan ernstige depressies geen.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem. Vitamine C bevordert ook de weerstand tijdens en na sport en in een koude omgeving. Verder speelt vitamine C een rol bij de aanmaak van kraakbeen en de vorming van collageen. Dat laatste is belangrijk voor de botten, de huidstructuur, de tanden en de conditie van het tandvlees. Collageen helpt ook om de huid te verstevigen. Vitamine C helpt als antioxidant bij de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, Uv-straling en vrije radicalen. Vitamine C is behulpzaam bij andere voedingsstoffen: zo verhoogt vitamine C de ijzeropname en helpt het de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine C is verder goed voor het geheugen, de concentratie, het leervermogen en de gemoedsrust. Vitamine C is ook van belang voor een goede conditie van de bloedvaten. Tenslotte ondersteunt vitamine C het energieniveau, het zenuwstelsel en helpt het bij vermoeidheid. Roken verhoogt de behoefte aan vitamine C!

Vitamine D (cholecalciferol)

Vitamine D is goed voor het behoud van sterke botten, spieren en tanden. Het is belangrijk voor de opname van calcium en fosfor uit de voeding. Het verhoogt de calciumopname in de botten en draagt bij tot normale gehaltes aan calcium en fosfor in het bloed. Verder heeft vitamine D een positieve invloed op de weerstand en ondersteunt vitamine D het proces van celvernieuwing. Vitamine D wordt deels in de huid aangemaakt onder invloed van daglicht. Als de zon op de huid schijnt, is de aanmaak het hoogst. Maar ook bij bewolkt weer is er voldoende licht voor de aanmaak van vitamine D.

Vitamine E (Tocoferol)

Vitamine E helpt als antioxidant bij de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, UV-straling en vrije radicalen. Tocoferol is een andere naam voor vitamine E.

Vitamine K (Fylochinon)

Vitamine K is goed voor de bloedstolling. Ook speelt vitamine K een rol bij het behoud van sterke botten. Vitamine K is namelijk belangrijk voor de opname van calcium in de botten. Vitamine K wordt ook wel fylochinon genoemd en wordt deels in het lichaam aangemaakt door bacteriën in de dikke darm.

Bèta-caroteen

Bèta-caroteen kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Het wordt daarom ook wel pro-vitamine A genoemd. Voor de vorming van 1 microgram vitamine A is 6 microgram bèta-caroteen nodig. Na omzetting heeft het dezelfde functies als vitamine A: het speelt een rol bij het gezichtsvermogen, de huid, de weerstand, de slijmvliezen,het ijzergehalte van het bloed en de celdifferentiatie.