Lipoedeem en voeding

 

Er zijn verschillende ondersteunende behandelingen die lipoedeem kunnen verlichten, een daarvan is voeding en leefstijl.

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voedingstoffen ontstekingsreacties  geven  in het lichaam. Vooral patiënten met Lipoedeem zijn daar extreem gevoelig voor. De gevolgen zijn dat de symptomen als  zwelling, pijn en vetvermeerdering hierdoor toenemen.

Nogmaals het is geen dieet om af te vallen maar om gezonder te worden door minder vocht en pijn in je benen.

Wat is het beste gezondheids-dieet voor Lipoedeem?

Het beste dieet  voor Lipoedeem moet zicht richten op het verminderen van zwelling en ontsteking daarnaast moet het zorgen  voor een laag insulineniveau en een lage glycemische index. “Het RAD-dieet is een mooie optie, het is een aanpassing van het  bekende mediterraan dieet “zegt Dr. Don. Hij geeft aan zelf geen Lipoedeem te hebben maar dit dieet heerlijk te vinden en zich er erg fit bij te voelen. Het RAD-Dieet richt zich specifiek op de problemen bij Lipoedeem. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een koolhydraatarm dieet  effectief de pijn kan beperken en de kwaliteit van leven goed kan verbeteren. Door de insulineniveaus onder controle te houden en ontstekingen te minimaliseren, kan dit dieet verlichting bieden voor mensen met Lipoedeem en tegelijkertijd de algehele gezondheid verbeteren.

Waarom  moet je de insulineniveaus onder controle houden en ontstekingen in het lipoedeem gebied minimaliseren?

Omdat  beide factoren van directe invloed zijn op de progressie en de symptomen van lipoedeem. Verhoogde insulineniveaus kunnen leiden tot verhoogde vetopslag met  de groei van lipoedeemweefsel stimuleren. Als we hier niets aan doen kunnen  deze ontstekingen chronisch kunnen worden  waardoor de zwelling en pijn verergeren.


Hoe ziet je eetpatroon eruit ( leer etiketten lezen op de verpakking)

Eet hele voedingsmiddelen, voornamelijk plantaardig, waaronder een grote verscheidenheid aan regenboogkleurige groenten en fruit. Gebruik je favoriete kruiden en specerijen om je favoriete smaken te creëren.

Laat je Lipodeem niet erger worden door toegevoegde suikers (vooral fructose), granen met gluten en chemisch gemodificeerde vetten moet je echt  van weg blijven. Ook zuivelproducten hebben geen goede invloed op Lipoedeem. Kefir en schapenkaas zijn een uitzondering.

Verse en volwaardige voeding

Verse en volwaardige voeding is het beste omdat de meeste kant en klare maaltijden toegevoegde  suikers, zout, soja, ongezonde vetten of ongezonde toevoegingen bevatten. Sapjes het liefst alleen van groene groentesappen. Drink je veel vruchtensappen krijg je te weinig vezels binnen. Daarnaast laten vruchtensappen  de bloedglucose sneller stijgen dan heel fruit.

We starten zo meteen met een opsomming van voedingsmiddelen die  je wel, liever niet  of helemaal niet moet eten. Pas het een beetje aan als je vegetariër of veganist bent of dat je een gluten- of lactoseallergie, diabetes of andere dieetproblemen hebt. 

 

Afspraak maken bij Dr. Don?
 

De voedingsmiddelen hebben we in groepen onderverdeeld

Wat eet je dagelijks:

Eet voornamelijk: neem elke dag een verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen uit de lijst in redelijke portie-groottes. Neem elke dag minstens een half kopje bonen, een half kopje  glutenvrije volkoren granen (zoals haver) of zetmeel rijke groenten en een kopje fruit ( bij voorkeur citrus en banaan)

Eet in beperkte hoeveelheden: eet voedingsmiddelen die je het beste in kleinere hoeveelheden en ook maar een paar keer per week mag eten inclusief niet meer dan 6-8 porties dierlijke producten per week.

Eet zelden of nooit: bewaar deze voor speciale gelegenheden: als je ze toch wil eten

 

Eet voornamelijk

Groenten met felle kleuren en smaken, zoals donkergroene bladgroeten, kleurrijke bietjes, mais, pompoen, paprika’s en uitjes, knoflook, champignons en kruiden

Bonen, peulvruchten: zoals zwarte bonen, boterbonen(gigantes), kikkererwten, tuinbonen, kidneybonen, linzen, limabonen, witte bonen pintobonen enz.

Bessen (vers of bevroren): bramen, bosbessen, veenbessen, frambozen, aardbeien, enz.

Citrusvruchten: grapefruit, sinaasappel, enz.

Fruit: appels, abrikozen, bananen, kersen, druiven, kiwi's, mango's, meloenen, papaja's, perziken, peren, ananas, pruimen, enz.

Aardappelen: kleinere, vastkokende aardappelen zoals nieuwe, rode, paarse, enz..

Zoete aardappelen of yams.

Granen (volkoren granen zonder gluten): amarant, bruine rijst, boekweit, gierst, haver, quinoa, sorghum, teff en wilde rijst.

Gefermenteerde voedingsmiddelen: kefir en yoghurt met actieve culturen, zuurkool, dille of zure augurken (met inachtneming van de zoutlimieten), kimchi, enz.

Melk (ongezoete, plantaardige melkdranken): amandelmelk, kokosmelk of hennepmelk.

Koffie, thee (zwart, groen, kruiden, rood, wit), ongezoete cacao of cacao.

 

Eet in beperkte hoeveelheden

Paranoten: beperk de inname tot 28 gram of 6 gepelde noten, of 3 ongepelde noten per dag, OF neem een ​​seleniumsupplement, maar niet beide.

Chocolade: pure chocolade met 70% of meer cacao.

Lactosevrije Zuivelproducten (bij voorkeur biologisch,): boter of ghee, kazen (geen bewerkte kazen of smeerkaas), geitenkaas (geitenkaas), schapenkaas, lactosevrije melk.

Eieren inclusief dooiers: bij voorkeur biologisch, scharrel- of vrije-uitloopeieren

Vis: tonijn, wilde zalm, makreel, haring, sardines, ansjovis en andere zeevruchten met veel omega 3-vetzuren.

Vlees: bij voorkeur biologisch, gras gevoerd rundvlees, lamsvlees, varkensvlees en wild.

Gevogelte: bij voorkeur biologische kip (zonder vel), kalkoen, eend, inclusief donker vlees.

Noten en zaden (rauw en ongezouten): amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, walnoten.

Oliën: extra vierge olijfolie, avocado-olie, walnootolie, kokosolie, cacaoboter, lijnzaadolie, macadamiaolie, sesamolie.

Saladedressingsproducten die gezonde vetten en een bescheiden hoeveelheid natrium en geen zoetstoffen bevatten.

Smaakmakers: chili, hete saus of pepersaus, mierikswortel, mosterd, salsa, tamari-sojasaus, tapenade, azijn (witte, rode wijn, appelcider, balsamico), worcestersaus, enz.

Gedroogd fruit: veenbessen (laag suikergehalte), krenten, dadels, vijgen, pruimen, rozijnen.

Wijn: bij voorkeur rood, niet meer dan 3 porties (150 ml)/week.

 

Eet zelden of nooit

Graanproducten die gluten bevatten (tarwe, gerst of rogge): brood, ontbijtgranen, bulgur, taarten, koekjes, couscous, crackers, cupcakes, kamut, noedels, pannenkoeken, pasta, taarten, pita, pizza, wafels, etc.

Glutenvrije voedingsvervangers: brood, pasta, pizza, gebak, etc. gemaakt van maïzena, aardappelzetmeel, rijstzetmeel, tapiocazetmeel, etc.

Gefrituurde voedingsmiddelen en voedselproducten zoals chips, kroketten, friet, etc.

Vlees dat verwerkt of geconserveerd is met nitraten, nitrieten of zout (zoals hotdogs of vleeswaren), dat op hoge temperaturen of boven een vlam is bereid.

Soja die bewerkt is

Vleesvervangers gemaakt van gluten, seitan of sterk bewerkte soja.

Bewerkte voedingsmiddelen op basis van soja: zuigelingenvoeding, sojamelk, enz.

Zoete snacks: snoep, energierepen, fruitrolletjes, ijs, sorbetijs, etc.

Zoetstoffen: agavesiroop of -nectar, glucosestroop met een hoog fructosegehalte, honing en kunstmatige zoetstoffen.

Zoete smaakmakers: chutney, jam, gelei, conserven, sauzen, siropen, etc.

Zoete dranken, met suiker gezoet en light (kunstmatig gezoet): frisdranken, thee en thee-gebaseerde dranken, koffie en koffie-gebaseerde dranken, energiedranken, vruchtendranken (vooral 100% vruchtendranken), enz.

Ongezonde vetten: gehydrogeneerde oliën (palm, palmpit), meervoudig onverzadigde oliën (maïs, katoenzaad, druivenpit, saffloer, soja, zonnebloem), transvetten en chemisch gemodificeerde vetten. Inclusief gewone en veganistische mayonaise.

Bier, sterke drank, mixdrankjes, wijnkoelers, etc.

Suiker en echte ahornsiroop.

 

Meer weten? Maak gerust een afspraak met een van onze lipoedeemspecialisten.

 

Gratis consult?