Hangend ooglid

Wat is een hangend ooglid?

Een hangend ooglid, soms komt het voor bij één ooglid soms bij twee. Het hangende ooglid kan over de hele pupil uitzakken. Het komt voor bij pas geboren kinderen en bij volwassenen (verworven hangend ooglid). De meest voorkomende vorm is door ouderdom. Mensen met een een hangend ooglid trekken onbewust hun wenkbrauwen op (dit geeft verticale rimpels en lijnen). Als de huid te krap is kan gekozen worden voor een wenkbrauw lift.
 

Ervaren artsen

Het verwijderen van een hangend ooglid is een delicate operatie die complicatiegevoelig is en alleen door ervaren artsen uitgevoerd worden. De arts moet namelijk in staat zijn om eventuele complicaties mooi te herstellen. Onze artsen beheersen deze techniek en hebben veel ervaring. Ook behandelen wij patiënten die ergens anders zijn geopereerd maar waarbij de complicatie niet mooi is hersteld.

Afspraak maken bij Dr. Don?
 

Oorzaken van een hangend ooglid

Een hangend ooglid die sinds de geboorte aanwezig is, is typisch het resultaat van een ontwikkelingsdefect in de hefspier. Volwassen, of verworven hangend ooglid, heeft meestal te maken de verslapping van de levator spier (hefspier van het ooglid). Een hangend ooglid kan ook komen door een forse ooglidzwelling, meestal is dit het gevolg van een ongeluk. Ook door neurologische aandoeningen kan een hangend ooglid ontstaan.


 

Hangend ooglid symptomen

De meest voor de hand liggende reden is het neerhangende bovenste ooglid. Afhankelijk van hoe diep het ooglid is gezakt kiezen patiënten om cosmetische redenen voor een ingreep. Het zicht kan bovendien beïnvloed worden als het ooglid halverwege of helemaal over de pupil is gezakt. Sommige patiënten met een ernstige vorm van hangend ooglid kantelen hun hoofd naar achteren om nog te kunnen zien of verhogen hun wenkbrauwen of trekken de oogleden op met de handen.

Symptomen van hangend ooglid samengevat:

 • Toegenomen zwaarte van het ooglid;
 • Verminderd gezichtsvermogen;
 • Kantelen van het hoofd om beter te zien;
 • Voortdurende verhoging van de wenkbrauw om het ooglid heffen;
 • Hoofdpijn te wijten aan het voorhoofd spierspanning en vermoeidheid van de ogen.

De problemen die mensen ervaren met een hangend ooglid zijn per patiënt verschillend, niet iedereen voelt de behoefte om zich te laten opereren.  Als u denkt dat u een hangend ooglid heeft, vergelijkt u een recente foto van uw gezicht met één uit het verleden om te zien of uw ooglid in positie is veranderd. Uiteindelijk zijn de medische gevolgen van een ernstige hangend ooglid zodanig dat een operatie door de patiënt niet meer als luxe wordt ervaren maar als noodzaak, met name als het zicht ernstig belemmerd wordt.

Veel van onze patiënten hebben al een lange geschiedenis van hangend ooglid-problemen voordat zij bij onze kliniek komen voor een advies. Opvallend is dat patiënten aangeven dat hun klachten erger worden aan het einde van de dag (zware oogleden).


Let op: Onze arts heeft deze resultaten behaald bij diverse patienten echter is ieder mens uniek en de resultaten van de behandeling kunnen afwijken. Tijdens een vrijblijvend consult zullen wij u altijd een eerlijk advies geven! 

Gratis consult?
 

Soorten hangend ooglid van het bovenste ooglid

Congenitale hangend ooglid: betekent dat het hangende ooglid sinds de geboorte aanwezig is doordat de spier die het ooglid moet heffen niet volledig ontwikkeld is. De levator-spier kan zich niet volledig samentrekken noch volledig ontspannen. Congenitale hangend ooglid wordt naarmate we ouder worden sterker, omdat de huid verslapt en de spieren in spankracht afnemen. In geval van congenitale hangend ooglid, waar de levator-spieren zo slecht ontwikkeld zijn dat de spier helmaal niet kan functioneren, dan is een zeer gespecialiseerde operatie vereist.
Een later ontstane hangend ooglid: Verwijst naar een hangend ooglid die niet is aangeboren en kan verschillende oorzaken hebben. Bij volwassenen is de meest voorkomende vorm van hangend ooglid die geleidelijk door het ouder worden is ontstaan. De oorzaak is de verdunning van de pees van de levator- spier die de oogleden omlaag en omhoog liften.  

Foto: Frontalis sling operatie


Let op: Onze arts heeft deze resultaten behaald bij diverse patienten echter is ieder mens uniek en de resultaten van de behandeling kunnen afwijken. Tijdens een vrijblijvend consult zullen wij u altijd een eerlijk advies geven! 
 

Hangend ooglid chirurgie is een specialisatie en kan niet uitgevoerd worden door onervaren artsen. Onze artsen zijn getraind in het chirurgisch herstellen van niet functionerende en delicate levator spieren.


Let op: Onze arts heeft deze resultaten behaald bij diverse patienten echter is ieder mens uniek en de resultaten van de behandeling kunnen afwijken. Tijdens een vrijblijvend consult zullen wij u altijd een eerlijk advies geven!
 

Voor wie is een hangend ooglid behandeling geschikt?

 • Voor patiënten die last hebben van vermoeidheid;
 • Voor patiënten waarbij hun hangende oogleden het zicht gedeeltelijk of volledig blokkeren;
 • Voor patiënten die zich belemmerd voelen in hun dagelijkse omgang met andere mensen;
 • Voor patiënten die hoofdpijnklachten hebben in combinatie met een hangend ooglid; Zij trekken onwillekeurig hun wenkbrauwen op om het hangende ooglid te liften, dit geeft hoofdpijnklachten.
   

Hangend ooglid evaluatie

Om het ooglid te onderzoeken, hanteert de arts een hangend ooglid evaluatie. Hij kijkt naar het midden van de pupil en de relatie met het bovenste ooglid, de zogenaamde marginale reflex afstand. Daarna beoordeelt hij of er een lichte, matige of ernstige vorm van hangend ooglid aanwezig is en past zijn behandelingsadvies daarop aan.

Intake plannen?
 

Prijzen hangend ooglid correctie

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan een ooglidcorrectie eventueel vergoed worden. U kunt van ons een factuur meekrijgen met daarbij gesloten een medische schrijven van ons arts.

 
Hangend ooglid correctie, vanaf € 1350,00 *
Ooglidcorrectie met een wenkbrauwlift, vanaf € 1500,00 *


* De prijs is excl. medische kosten (maximaal €100,-) en de litteken créme á €38,-. Tijdens het intakegesprek worden deze kosten met u besproken. Iedere patiënt is anders, onze behandelingen worden op maat gemaakt om tot het gewenste resultaat te komen. De extra benodigde tijd brengen wij natuurlijk niet bij u in rekening, wel vragen wij voor de gemaakte extra kosten zoals het materiaal en speciale apparatuur een kleine bijdrage.
 

button

Vul in en wij nemen contact met u op!

Wij zijn aangesloten bij

 • NVCG
 • NVVH
 • NVVCC
 • Anbos
 • DGAUF
 • DALA

Certificaat Skin Rejuvenation Certified Peelings Certified XLHair Face Lifting Techniqiues