Lipoedeem-operatie

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening van grote ophopingen van vetweefsel aan de benen en soms aan de armen. Lipoedeem is waarschijnlijk een erfelijke aandoening die buitensporige dikke benen en soms armen geeft terwijl het bovenlichaam in verhouding slanker is. Deze aandoening gaat uiteindelijk gepaard met migrerende pijn, en aanraking en druk is heel pijnlijk geworden. Wij vertellen u graag meer over een lipoedeem-operatie.

Afspraak bij Dr. Don?
 

Ziekte kenmerken

De enkels, voeten, polsen en handen blijven bijna altijd onaangetast, wat leidt tot een scherpe verandering van het profiel tussen bijvoorbeeld het onderbeen en de slanke voet. Dit wordt veroorzaakt door aangeboren bindweefselstrengen die de kleinste bloedvaten beschadigen wat het ontwikkelen van grote bultachtige ophopingen van lipo-eiwitvetweefsel in de onderste helft van het lichaam tot gevolg heeft. Soms zien we dit beeld ook aan de armen.

Een ander kenmerk van de lipoedeem ziekte is de verschijning van blauwe plekken die ontstaan na de kleinste impact (je ergens aan stoten bijvoorbeeld). Lipoedeem is geen vorm van obesitas of overgewicht maar is een ziekte en moet ook zo benaderd worden door artsen. Gelukkig kunnen we middels een lipoedeem-operatie mooie resultaten behalen.  
 

Een lipoedeem-operatie is een chirurgische behandeling

Hoewel conservatieve therapie├źn, zoals compressiebehandeling gecombineerd met lymfevocht-afvoeringen en bewegingstherapie, voor enige verlichting kunnen zorgen, is het slechts in zeldzame gevallen dat de grote vetafzettingen verdwijnen. Wat echt helpt is een speciale vorm van liposuctie op basis van waterstraaltjes, een lipoedeem-operatie.
 

De speciale lipoedeem-operatie op basis van waterstraaltjes

Tijdens de lipoedeem-operatie worden aanzienlijk grotere hoeveelheden vet via een zachte liposuctie op basis van kleine waterstraaltjes verwijderd. Veel meer dan als het zou gaan om esthetische redenen.

Via de waterstraal ondersteunde liposuctie (WAL) kunnen de abnormale dikke armen en benen zeer voorzichtig in verhouding worden gebracht. In tegenstelling tot de standaard liposuctie is na de operatie met de WAL liposuctie de natuurlijke vorm van het lichaam weer herkenbaar. Doordat de benen van de vetophopingen ontlast worden verdwijnt ook meestal de chronische pijn. Na een eerste lipoedeem-operatie ervaart u al snel verbetering.

Afspraak bij Dr. Don?
 

Met de WAL-liposuctie heeft het lichaam veel minder te “lijden” dan met de gewone liposuctiemethode

De WAL-methode is een operatieproces waarbij niet met kracht wordt gewerkt maar met een zachte pulserende waterstraal die het vetweefsel losweekt. Hierdoor kan het vet eenvoudig worden afgezogen zonder het omringende weefsel ernstig te beschadigen. De ingreep zelf is onder plaatselijke verdoving (geen algehele verdoving is nodig).
 

Verdoving

Een algehele verdoving is niet nodig bij een lipoedeem-operatie. De operatie wordt uitgevoerd met behulp van een flinke dosis lokale verdoving die in het vetweefsel wordt gebracht daarnaast krijgt u een rustgevend middel. U blijft wakker, zodat u kunt bewegen wanneer gevraagd, en in staat blijft om bepaalde spieren te gebruiken en aan te spannen, evenals posities te veranderen en te houden. Dit is vooral belangrijk voor het behalen van een goed eindresultaat.

Wie komen in aanmerking voor een lipoedeem-operatie?

Pati├źnten die voor lipoedeem-operatie in aanmerking komen moeten over een goede basis-gezondheid beschikken. Tijdens de kosteloze intake zal de arts u onderzoeken en bepalen of uw gezondheid voldoende is voor een liposuctie.

Liposuctie is de oplossing bij lipoedeem

Liposuctie verlicht de pijn of laat het zelfs helemaal ophouden, verbetert het uiterlijk en de bewegingsvrijheid. Voor een gewenst resultaat is veel inzicht, kennis en operatievaardigheid nodig en kunnen alleen artsen deze ingreep uitvoeren die deze operatie wekelijks uitvoeren.
Ook moeten de artsen in staat zijn een echografisch onderzoek uit te voeren tijdens het vooronderzoek om een beeld te krijgen van de opbouw van het vetweefsel, de conditie van de bloedvaten en of er lymfoedeem aanwezig is. Daarna kan pas een verantwoord behandelplan samengesteld worden. Bij Clinique Dr. Don voeren alleen die artsen de lipoedeem-operaties uit die aan al deze eisen voldoen. Een lipoedeem-operatie kan alleen succesvol zijn op basis van een individueel advies!


 

Het individuele advies

Tijdens de intake bespreken we uw wensen en zorgen tot in detail. Vervolgens wordt een grondig onderzoek van uw benen en of armen gemaakt, met speciale aandacht voor uw lymfatische systeem, dit kan alleen door echografie in beeld gebracht kan worden. De volgende stap is het nemen van foto's, die worden gebruikt om de arts te ondersteunen waar hij de vetophopingen weg moet halen en hoeveel. Daarna maken wij chirurgische schetsen die met u worden besproken. Tenslotte worden de ingrepen en de behandelmethoden met u besproken, met inbegrip van mogelijke beperkingen en risico's. Ook krijgt u een casemanager toegewezen die u begeleidt tijdens de ingrepen, daarvoor, tijdens en daarna.

Afspraak maken? Vult u dan onderstaand formulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op!

 

 

Vul in en wij nemen contact met u op!

Loading