Oorzaken kaalheid bij mannen

Oorzaken kaalheid bij mannen

Misvattingen over de oorzaak van kaalheid en haarverlies kunnen soms tot verwarring leiden. Het is daarom belangrijk dat iedere man begrijpt wat de oorzaken zijn van haarverlies voordat hij een juiste keuze kan maken als het om een effectieve en passende behandeling gaat.

Om mannen te helpen die aan haarverlies lijden volgt hierna een uitleg over de voornaamste oorzaken van haarverlies. We zullen ook nog een aantal misvattingen over haaruitval ontkrachten.

 

Meest voorkomende oorzaak van mannelijk haarverlies en kaalheid

 

Bij mannen is de oorzaak van haaruitval vaak alopecia androgenetica ook wel “de klassieke mannelijke kaalheid” genoemd.

Bij mannen begint het haar na de puberteit een beetje dunner te worden. Dit verergert naarmate de man ouder wordt. Ongeveer 20% van alle mannen in de twintig lijdt aan (beginnende) haaruitval. Ongeveer 40% van alle mannen in de veertig lijdt eraan en 50% van de mannen in de vijftig.

 

Wat zijn de voornaamste redenen?

De drie voornaamste factoren die mannelijke haaruitval bepalen zijn: erfelijke factoren (genen), hormonen en leeftijd.

 

Genen:




Mannelijke kaalheid wordt van één van de ouders geërfd. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe de genen van haarverlies worden doorgegeven. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat van de twee broers er één aan haarverlies lijdt terwijl de ander een volle bos haar heeft.

Zowel vrouwen als mannen kunnen dus de genen dragen die haaruitval veroorzaken en toch niet aan haarverlies lijden. Van moederskant is de aanleg voor erfelijke haaruitval groter dan van vaderskant.

Het is belangrijk om hierbij aan te tekenen dat deze genen op zichzelf niet verantwoordelijk zijn voor haaruitval; de invloed van hormonen en het verstrijken van de tijd zorgen ervoor dat de genen zich kunnen manifesteren.

 

Hormonen:

DHT-molecuul



Dihydrotestosteron, oftewel DHT, is een aan testosteron verwant hormoon dat verantwoordelijk is voor het “activeren” van haaruitval. Een deel van het testosteron wordt door het enzym 5-alfa-reductase omgezet in DHT. Wanneer de haarzakjes worden blootgesteld aan DHT beginnen ze te krimpen. Dit heeft tot gevolg dat het haar dat uit deze haarzakjes groeit, dunner en korter wordt. Na verloop van tijd stopt de haargroei uit deze haarzakjes zelfs helemaal.

Meestal merken de mannen deze vorm van haarverlies pas goed op als op een deel van hun hoofd meer dan de helft van alle haarzakjes zijn blootgesteld aan DHT en de gevolgen daarvan (zichtbaar haarverlies).

 


Tijd:




Het duurt een tijd voordat DHT effect krijgt op de haarzakjes. De gevolgen hiervan zijn pas na een behoorlijk lange periode zichtbaar.

De hoeveelheid DHT in het bloed, de genen en de leeftijd spelen alle drie een rol in de ernst van de haaruitval. Mannen met zware vorm van haaruitval hebben voor hun dertigste al veel van hun haren verloren. Anderen merken het pas als ze eind 30 of in de 40 zijn.
Heel vaak zien wij dat mannen die aan haaruitval lijden perioden kennen met veel en weinig haarverlies en perioden geheel zonder haarverlies.

De Norwood-Hamilton-schaal geeft het proces weer van mannelijk haarverlies tot kaalheid
Deze schaal wordt gebruikt om de mate van genetische haaruitval te bepalen. Het toont op simpele wijze de verschillende fasen van mannelijke haaruitval. Het systeem heeft twee startpunten voor haaruitval; een begint bij de slaap en de ander op de kruin. Over de toelichting op deze schaal vertellen we straks meer.

 

Kaalheid bij mannen




Zoals eerder vermeld, is de klassieke mannelijke kaalheid een proces dat zich bij vrijwel iedereen voor zal doen. Onze artsen maken wel onderscheid in vroege (vóór het dertigste levensjaar) en late (vanaf circa het vijftigste levensjaar) alopecia androgenetica.

Onze haarprofessionals stellen onder andere hun diagnose aan de hand van onderstaande tekeningen.

Eén kenmerk van deze vorm van kaalheid is dat de gewone haren  in toenemende mate worden vervangen door donsachtig haar.

Voor de patiënt zelf is een vermindering van de haardichtheid op de kruin of bij de inhammen de duidelijkste aanwijzing voor de aanwezigheid van klassieke mannelijke kaalheid. Er zijn verschillende patronen van kaalheid die het verloop van het haarverlies duidelijk weergeven. Zie onderstaande figuur.  Deze is gebaseerd op de classificatie van Hamilton/Norwood.





Type I
- Het patroon van haaruitval bij klassieke mannelijke kaalheid
- De “Adolescent” haarlijn

Type II
- De haarwortelzakjes verminderen enigszins in grootte
- Temporale verminderde haargroei minder dan 2.5 cm

Type III
- De duur van de groeifase neemt af
- Zichtbare frontale haarvermindering
- Eerste fase van kaalheid

Type IV Vertex (kroon)
- De duur van de groeifase neemt af
- Haarverlies duidelijk zichtbaar in de vertex (kroon)
- Frontale haarlijn begint al meer terug te wijken

Type V
- Het aantal haren dat in de blijvende uitvalfase zit neemt toe
- Verder haarverlies frontaal en temporaal
- De kaalheid bij de kroon neemt toe (kale plek)

Type VI
- De haardiameter neemt af
- De frontale en temporale kaalheid wordt intensiever en het gebied wordt groter.

Type VI
- De gewone haren worden in toenemende mate vervangen door donsachtig haar.
- Frontale kaalheid en kroon kaalheid nemen in grootte zichtbaar toe.

Type VII
- Alleen de haren die in de vorm van een hoefijzer voorkomen onderaan het hoofd blijven bestaan.
- Lage haarlijn in de nek

Type A Variant op de type 1 tot en met 7
- De frontale haarlijn valt versneld naar achteren terug

Type IIa
- De volledige frontale haarlijn vervaagt

Type IIIa
- De frontale haaruitval strekt zich uit tot het midden van de schedel

Type Iva
- Het haarverlies bevindt zich in het midden van de schedel

Type Va
- Het haarverlies wordt uitgebreid naar de kroon en terug
- Achterste gedeelte van het kale gebied is smaller dan in de reguliere Norwood-VI

 

Wilt u ook meer weten over het verloop van uw afnemende haargroei en wat hier aan te doen is?

Neem dan contact op met ons haarteam voor een vrijblijvend advies. Voor een vrijblijvend consult in Hengelo belt u naar 074 – 30 30 250. Voor een vrijblijvend consult in Amsterdam kunt u contact opnemen met 020 – 89 50 455.

Print